Functionele concepten als fundament voor een doelarchitectuur

Verleid door een platform? Ontdek waarom functionele concepten belangrijk zijn en hoe je voorkomt dat technologie jouw keuzes beperkt. Leer hoe je écht regie houdt en bouwt aan flexibele, strategische oplossingen die passen bij jouw doelen in plaats van de doelen van je (platform)leverancier. 

 

Bij het ontwerpen van een doelarchitectuur is het verleidelijk om direct oplossingen te kiezen die aantrekkelijk lijken. Maar sluiten die keuzes echt aan bij je behoeften? Het antwoord ligt in functionele concepten: het fundament voor een duurzame en strategische architectuur.

In plaats van te focussen op applicaties, platformen of leveranciers, beschrijft een doelarchitectuur eerst wat je wilt bereiken en waarom dat belangrijk is. Deze visie vormt de solide basis waarop toekomstbestendige oplossingen kunnen worden gebouwd.


 
Waarom functionele concepten belangrijk zijn

Functionele concepten brengen helderheid in wat nodig is om strategische doelen te bereiken. Dit voorkomt dat keuzes worden gedicteerd door technologische beperkingen of de mogelijkheden van specifieke leveranciers. Door eerst te definiëren wat je wilt bereiken, behoud je de vrijheid om technologie later in te vullen op een manier die echt past bij jouw behoeften.


 
De verleiding van platformdenken

Moderne technologieën en integrale platformen bieden krachtige oplossingen die ogenschijnlijk een functionele aanpak ondersteunen. Denk aan ERP-systemen, CSP-platformen of data-integratieoplossingen. Deze platformen presenteren zichzelf vaak als allesomvattend en flexibel, wat de indruk wekt dat ze je functionele behoeften moeiteloos invullen.

 

 
Het gevaar?

De keuzes die deze platformen bieden, sturen ongemerkt je keuzes. Dit belemmert de vrijheid om oplossingen te ontwerpen die echt passen bij je strategische doelen en vergroot het risico op ‘vendor lock-in’.

Hoe dit te voorkomen?

Door functionele concepten te formuleren voordat je bepaalt hoe je deze ondersteunt, behoud je de regie. Een goed uitgewerkt functioneel concept biedt een objectieve basis om te toetsen of een (onderdeel van een) platform aansluit bij je visie. Zo kun je een ‘best of breed’-benadering volgen en alleen de modules gebruiken die perfect passen, zonder minder geschikte onderdelen.


 
Voordelen van een technologieonafhankelijke aanpak
  1. Flexibiliteit: 
    Je behoudt de vrijheid om technologieën te kiezen die nu én in de toekomst passen.
  2. Strategische samenhang: 
    Technologie blijft een middel, geen doel.
  3. Toekomstbestendigheid: 
    Je voorkomt dat delen van oplossingen niet mee groeien mij jouw toekomstige eisen.
  4. Leveranciersneutraliteit: 
    Je vermijdt afhankelijkheid van één leverancier.

 
Van visie naar realisatie

Een goed voorbeeld van functionele concepten zijn informatieobjecten en de scheiding tussen operationele en persistente omgevingen, zoals beschreven in Moderne Informatie-architectuur. Deze scheiding maakt het mogelijk om dynamische processen en langdurige opslag elk optimaal te ondersteunen, zonder dat ze elkaar beperken.

Door eerst te definiëren wat een informatieobject is, welke eigenschappen het heeft en hoe het binnen de organisatie functioneert, ontstaat een helder beeld van de gewenste functionaliteit. Pas daarna wordt gekeken hoe systemen deze informatieobjecten kunnen gaan ondersteunen, opslaan of beschikbaar maken. Bij de implementatie draait alles om balans: eventuele concessies zijn altijd een bewuste keuze die wordt afgewogen tegen de strategische doelen.


 
Architectuur als strategisch fundament

Functionele concepten vormen het fundament van een sterke doelarchitectuur. Ze houden de focus op lange termijn waarde, strategische samenhang en flexibiliteit. Hoewel een puntoplossing op korte termijn aantrekkelijk lijkt, en platformen vaak gemak suggereren, levert een conceptuele aanpak duurzame samenhang en een strategische voorsprong.

Door functionele concepten centraal te stellen, blijft de focus op de samenhang der dingen en de doelen die echt belangrijk zijn. Keuzes die je vandaag maakt, blijven ook in de toekomst waarde toevoegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *