Hamse Stede

Werk en vrije tijd

Bij mijn werkzaamheden als Enterprise Architect en als docent put is veel uit mijn ervaringen bij de renovatie van onze Betuwse boerderij uit 1853. Hierbij is het streven om zo veel mogelijk zelf te doen en alleen specialistisch werk uit te besteden. Zo hebben we wel alle elektra, riolering en afbouw zelf gedaan maar hebben we de constructie, betonvloer en het rieten dak laten doen.

Vanuit deze pagina kom je op een set foto’s per fase in het project. We zijn gestart in 2015 met het globale idee dat het een 10 jarig project zou worden waarna het onderhoud al weer begonnen is. En met we boel ik het hele gezin. Ik ben erg trots dat mijn vrouw en kinderen net zo hard aan het project hebben gewerkt! De boerderij is inmiddels gedoopt tot Hamse Stede.

Project

De wens was een vervallen en/of oud object om daar een mooi woonhuis van te maken. Bij voor keur met wat grond.

Het plan

Het pand in de oude glorie herstellen en voorzien van hedendaags wooncomfort. Authentiek maar praktisch renoveren.

Strippen voor fase 1

Voor je kunt bouwen moet je eerst slopen, lekker alles in het pand lostrekken en daarna je rommel opruimen.

Opbouw fase 1, woonhuis en deel

Vanaf de grond het pand weer opbouwen. Spanten herstellen, nieuwe dakconstructie, muren, elektra, riolering, … Een nieuwe huis bouwen maar dan binnen de kaders van het oude pand.

Het resultaat van fase 1

Samen is er heel hard gewerkt en we zijn trots op het resultaat. Met dank aan de ondersteuning van de mensen van aannemersbedrijf Tornbroers, de rietdekkers van van Ginkel en de beton specialisten van Willem designvloeren.

Herbouw van de traditionele vloedschuur

De oude schuur vervangen door een traditionele Betuwse vloedschuur. Asbest dak verwijderen, de schuur slopen en met bouwbedrijf Tornbroers  de rietdekkers van van Ginkel , de schuur bouwen met een vloer van Willem designvloeren.

Bouw van een nieuwe kapschuur

Voor de zonnepanelen is een nieuwe kapschuur gebouwd. Deze hebben we helemaal zelf gebouwd op basis van de ervaringen die we met de aannemer hadden opgedaan bij de bouw van het woonhuis en de vloedschuur. Met een schitterend resultaat, als zeg ik het zelf.

Renovatie van de hooiberg

De hooiberg wordt hersteld met vier nieuwe palen van ruim 7 meter hoog. Boven wordt, achter een façade van hooibalen een open ruimte gecreëerd. Beneden komen voorzieningen voor een (mantelzorg) woning. We werken met dezelfde vakmensen maar doen hier nog meer zelf.

De veestapel

Op een boerderij horen nuttige dieren. Kippen voor de eieren, katten om muizen te vangen, schapen en geiten om het gras kort te houden en onze varkens voor het vlees. Maar ook omdat het leuk is. Tussen de kippen hebben we zijdehoentjes, als varken hebben we wolvarkens, de geitjes grazen niet eens zo goed maar zijn wel heel gezellig.

Verder proberen we het erf aantrekkelijk te maken voor de natuur, volgels en insecten. In de sloot hebben kikkers die ’s avonds een prachtig concert kunnen geven. Af en toe loopt er een haas over het erf en als uitzondering hebben we al eens een vos gezien.