Modelleren

(3 dagen/6 avonden)
‘Een goed model geeft niet alleen de maker maar juist ook de doelgroep inzicht in de werkelijkheid.”

Het kennisgebied

Hoe complex het ook is wat je doet, als je weet waar je mee bezig bent, kun je aan een kind uitleggen wat je doet. Dit vereist dat je hoofd- van bijzaken kunt scheiden en geen details toevoegt die niet noodzakelijk zijn.

Dit noemen we conceptualiseren, en dat is wat modellen zijn: een conceptuele vereenvoudiging van de werkelijkheid

Om modellen voor verschillende mensen leesbaar te maken zijn er standaarden beschikbaar die voor een eenduidige interpretatie zorgen. Iedere taal heeft een eigen doelgroep, een eigen ‘grammatica’. Toch zijn de concepten vaak niet zo verschillend.

Doel van een model

Een model is een abstracte, visuele weergave van iets complex in de werkelijke wereld. Het doel van een model is twee ledig.

Communicatie
Als communicatiemiddel vormt een model een praatplaat om met diverse betrokkenen een gelijkluidend begrip van een idee te creëren.

Begripstoetsing
Voor begripstoetsing geldt dat de logica van een model inzicht geeft in samenhang en eventuele losse eindjes. Een model geeft de opsteller inzicht in de volledigheid en juistheid. Met een model kun je eenvoudig controleren of er nog losse eindjes zijn.

Komende Praktijkgerichte trainingen

Er zijn momenteel geen toekomstige trainingen.

Inschrijven of informatie aanvragen

Praktijkgericht trainen

Wij laten je zien hoe een model gestart wordt, welke modelleertaal voor een specifiek doel gebruikt kan worden en hoe je met modellen de afstemming zoekt. We gaan dieper in op de basisconcepten en geavanceerde toepassingen. In deze training laten we je de eenvoud van goede IT-concepten ervaren.

  • Iedereen die modellen maakt of wil maken, met een hoge communicatieve waarde.
  • Iedereen die modellen wil kunnen lezen, reviewen of begrijpen.
  • Ontwerpers en architecten die zich willen verbreden.
  • Managers die verantwoordelijk zijn voor ontwerpers en architecten.

  • Een model opbouwen rondom zijn doelstelling.
  • Eenduidig kunnen vastleggen van elementen en relaties.
  • Balans vinden tussen de informatie en presentatie van een model.
  • De kunst van het weglaten.
  • De meest gebruikte modelleertalen kunnen toepassen.

Archimate, BPMN, Canvas, Compositie model, Definities, Elementen, Flowchart, Multipliciteit, Patterns, Perspectieven, Primitief model, Relaties, Toestand en Activiteit, Tijdlijnen, UML, Versies, Views, …

De avondtraining Modelleren betreft 6 avonden van 19:00 – 22:00 of 3 dagen van 9:30 – 16:30.

In 2018 heeft JZZ-3d zijn intrek genomen in een schitterend gebouwde traditionele Betuwse vloedschuur in Kerk Avezaath (Tiel). Hierin is een moderne trainingsruimte gerealiseerd die je helemaal uit je dagelijkse werkzaamheden haalt en de gelegenheid geeft om je volledig op de training te focussen.

De investering voor al onze trainingen bedraagt per deelnemer € 375,- per dag of € 195,-  per avond.
Daarnaast bieden wij de gelegenheid om een volledige training (max. 8 personen) te reserveren voor een vast bedrag van € 750,- per dagdeel.

– Avond training Modelleren: €1.170 ,- per persoon

– Dag training Modelleren: € 1.125,- per persoon

– Volledige Modelleren training: € 4.500,- per training (max. 8 personen)

Impressie van de Modelleren discussie sheets

Praktische zaken

Al onze trainingen worden gegeven in kleine groepen (4 – 8 personen) zodat voor iedereen een praktische vertaling van theorie naar praktijk gemaakt kan worden. Alle trainingen hebben tevens een belangrijke ‘hands-on’ component om direct een terugvertaling van theorie naar praktijk te kunnen maken.

Wij bieden open inschrijvingen aan in zowel een dag variant (9:30 – 16:30) als een avond variant (19:00 -22:00). Vanzelfsprekend kan een training ook nog op locatie verzorgd worden zoals je van ons gewend bent.

De investering voor al onze trainingen bedraagt per deelnemer € 375,- per dag of € 195,-  per avond.
Daarnaast bieden wij de gelegenheid om een volledige training (max. 8 personen) te reserveren voor een vast bedrag van € 750,- per dagdeel.

Al onze trainingen zijn zorgvuldig samengesteld op basis van een generieke theoretische behoefte die we tijdens de training terugvertalen naar persoonlijke behoeftes. Wanneer er een specifieke behoefte is, een veranderdoel of een specifieke implementatie van een theorie of model kunnen wij hiervoor maatwerk trainingen aanbieden. Wij adviseren over de onderwerpen, de opbouw en de terugvertaling waarmee de gedefinieerde doelstellingen bereikt kunnen worden.

 Dit is wat ik zoek:

Registreer    –   Informatie aanvragen 

Inschrijven of informatie aanvragen