Een Gids voor toekomstbestendige (overheids) Informatie
Herkent u dat gevoel, dat u keer op keer handmatig gegevens moet verzamelen en ordenen uit verschillende systemen? Iedere keer dat er een rapport moet worden opgesteld, lijkt het alsof u langs een lappendeken van systemen moet, elk met zijn eigen logica en structuur. Het voelt alsof u naar naalden zoekt in een hooiberg. Het is een tijdrovend proces, vol frustratie en de constante angst om iets over het hoofd te zien.
Geschreven tekst
Natuurlijke taal is een krachtig middel voor communicatie. De mens heeft van nature het vermogen taal te interpreteren in de context waarin deze gebruikt wordt. Zodra die communicatie via geschreven text verloopt wordt de ambiguïteit die gesproken taal juist zo flexibel en krachtig maakt, de achilleshiel van de boodschap. Mijn boek Geschreven tekst, tekstinterpretatie in de praktijk gaat in op de factoren die ambiguïteit veroorzaken en hoe je deze kunt voorkomen.
Het boekje is hier in twee delen de downloaden voor een fysiek exemplaar kun je mij een berichtje sturen.
Informatie Verwerkende Organisatie
Hier vindt je de informatie over het concept van de Informatie Verwerkende Organisatie vanuit een architectuur perspectief. Vertrekpunt is een organisatie die gegevens verzamelt of ontvangt om te verwerken tot informatie en het aansturen van een uitvoeringsproces. Dit type organisaties is inmiddels de meest voorkomende organisatie Nederland. Voor een juiste informatie verwerking zijn ze sterk afhankelijk van Informatie Technologie (IT).
Gegevens of data
De digitalisering heeft gevolgen voor iedereen, of je nu IT-vaardigheden hebt geleerd of niet. De term data wordt veelvuldig gebruikt bij digitaliseringsprojecten en de interpretatie van dit begrip loopt nogal uiteen. Hier geef ik een praktische beschrijving van wat data is en wat je vervolgens wel en niet met data kunt.
Improvement in ICT
Improvement in ICT is bestemd voor managers die werken op het raakvlak van ICT en business: geen lange theoretische verhandelingen of ‘betweterige’ adviezen, maar beknopte artikelen, heldere analyses van wat er mis kan gaan en bruikbare adviezen hoe het beter kan.
De meeste artikelen in deze bundels verschenen al eerder in gerenommeerde vakbladen en zijn geschreven door professionals op het gebied van prestatiemeting- en verbetering in de ICT.
In de vakbladen
Een aantal van mijn artikelen zijn in de vakbladen gepubliceerd, deze kun je hier bekijken.
Automatisering Gids
- ‘ICT-Office voorwaarden beschermen leverancier‘ (2014, i.s.m. mr. GJ de Bock)
- ‘Functiepuntanalyse stelt wel eisen’ (2004, met co-auteur Paul Hurenkamp)
- ‘Pakketten alleen standaard zolang ze in de doos zitten’ (2003)
- ‘Gebruikers schromen niet exotische eisen te stellen’ (2002)
- ‘Resultaatverbintenis geeft opdrachtgever zekerheid’ (2002)
- ‘Aanleiding ICT project vaak ongrijpbaar’ (2001)
- ‘Testen kost te veel tijd’ (2001)